Clausholm Slot & Park
Clausholm Slot - barokperlen mellem Randers og Århus
Hvad enten man er interesseret i danske slotte, klassisk arkitektur, smukke haveanlæg eller gammel europæisk orgelmusik, så er det en god ide at lægge vejen forbi Clausholm Slot ved Hadsten mellem Randers og Århus. Her finder man nemlig det hele - og mere til. Og hvis man er tilstrækkeligt heldig, så får man en enkelt hvid dame med i købet.
Det mere end 300 år gamle slot udgør med staldgård og park et af de ældste og mest karakteristiske barokanlæg i Danmark. Udvendigt et fornemt syn med den smagfuldt restaurerede hovedbygning og barokhaven med det smukke fontæneanlæg, der via terrasser bevæger sig ned mod slottet. Bag de tykke mure står en væsentlig del af slottets interiør uændret den dag i dag, heriblandt stuklofterne og panelerne med de originale dekorationer. Og ikke at forglemme det charmerende lille kapel, som huser et af Danmarks ældste orgler.
Bortført af kongen
Det var den danske storkansler, grev Conrad Reventlow, der i 1690’erne opførte Clausholm Slot, men det var hans datter, Anna Sophie, der bragte stedet i historiens søgelys. Hun blev nemlig bortført af en stormende forelsket Kong Frederik IV - der senere giftede sig med hende – først til venstre hånd og siden til højre, og kronede hende til dronning. Da kongen døde, blev Anne Sophie forvist til Clausholm Slot, hvor hun tilbragte sin enketid i selskab med sit hof. Den dag i dag skulle der være mulighed for at møde Anna Sophie. Det siges nemlig, at hun går igen - og ved nattetide kan man møde hende som spøgelse rundt omkring på slottet.
Slottet har siden 1800-tallet været ejet af familien Berner-Schilden-Holsten, og den nuværende ejer, Kammerherre Kim Alexander Berner er tiptipoldebarn af de oprindelige ejere. Se mere på: www.clausholm.dk
Omfattende restaurering
I midten af 1950’erne var Clausholm Slot kommet i en dårlig forfatning. Derfor indledtes et større restaureringsarbejde, der har været i gang lige siden, og som også ventes at ville fortsætte de kommende mange år. Restaureringsarbejder, der dels er blevet finansieret af slottets ejere, dels via tilskud fra offentlige og private fonde m.v., er sket i tæt samarbejde med eksperter fra bl.a. Nationalmuseet. Arbejdet har påkaldt sig betydelig interesse i både ind- og udland, og som anerkendelse for denne indsats blev slottets ejer, Kammerherre Kim A. Berner, for få år siden tildelt Europa Nostra-prisen.
Meget at se og høre
Også slottets reetablerede barokhave er et besøg værd. Barokhaven er genopført efter præcis de samme symmetriske regler, som var idéen bag haven, da den blev opført i slutningen af det 16. århundrede. Via en nyanlagt sti kan gæsterne komme rundt i hele anlægget, som breder sig over 20 hektar land.
Clausholm Slot er åbent for offentligheden i skolernes sommerferie. Parken er åben alle dage fra maj til september.
Mange oplevelser venter dem, der benytter denne lejlighed til et besøg. Ud over muligheden for at se slottet og barokhaven er der også adgang til at se kakkelovnsmuseet, der har til huse under hovedfløjen på slottet. Under de hvælvede lofter i den stemningsfulde slotskælder står i dag en stor og spændende samling af danske og norske støbejerns kakkelovne.
Andre artikler om Djursland
Luksus sommerhus djursland miniferie
Et luksus sommerhus djursland miniferie er den perfekte ramme om et uforglemmeligt ophold sammen med familie eller venner.Luksus sommerhus Djursland til leje
Glæd dig til et uforglemmeligt ophold sammen med familie eller venner i et luksus sommerhus Djursland til leje. Du kan nemt og hurtigt finde det helt rigtige sommerhus her på siden.Luksus sommerhus Djursland swimmingpool
Et luksus sommerhus Djursland swimmingpool er den perfekte ramme om et afslappende ophold sammen med familie eller venner.