Sea War Museum Jutland - Mindeparken for Jyllandsslaget
Sea War Museum Jutland fortæller verdenshistorie
Som det eneste danske museum sætter Sea War Museum Jutland i Thyborøn fokus på Første Verdenskrig i Nordsøen og gør det på en måde, som tiltrækker gæster fra hele verden.
Det sker med udgangspunkt i museets egen placering i Thyborøn, som i 1916 gav første parket til verdenshistoriens største søslag. Det fandt sted kun 100 kilometer fra den jyske vestkyst og blev siden kendt som Jyllandsslaget. Skibene kunne ikke ses fra land, men kanontordenen kom rullende ind fra havet som torden og kunne høres på det sted, hvor museet nu er indrettet.
Det var første og eneste gang, den tyske Højsøflåde og den britiske Grand Fleet tørnede sammen. 250 skibe og 100.000 mænd mødtes med det ene formål at ødelægge og dræbe hinanden, og resultatet var forfærdende. Da slaget var slut, lå 25 skibe på havets bund, og 8645 søfolk havde mistet livet.
Sea War Museum fortæller ikke blot om Jyllandsslaget, men også om fire års krig, der blev udkæmpet i Nordsøen med skibe af mange slags, med ubåde og med luftskibe. Mænd kæmpede og døde i Nordsøens kolde bølger, og i virkeligheden var det her, krigen blev afgjort. Den, som kontrollerede søvejen til England, ville også vinde verdenskrigen. Kampen om Nordsøen blev derfor afgørende for krigens udfald.
Sea War Museum er et levende museum - hele tiden under udvikling
Oplev en helt fantastisk udstilling om Miner og Torpedoer. Den udendørs del af udstillingen kan ses i museumsgården. Andre tiltag og foræringer fra efterkommere skaber hele tiden nye elementer og fortællinger i udstillingen.
Mindepark for Jyllandsslaget
I klitten uden for Sea War Museums dør ligger Mindepark for Jyllandsslaget - ud for det sted i Nordsøen, hvor slaget blev udkæmpet. Den består af 26 store granitsten, der er udformet som stævnen på et synkende skib. Hver sten fortæller om et af de sunkne skibe og antallet af omkomne fra dette skib.
Når der er 26 sten i stedet for 25, skyldes det, at der også blev dræbt folk på skibe, som ikke gik ned. Denne sidste sten vidner både om tyske og britiske ofre, og den bliver altid benyttet, når krigens tragedie skal markeres.
Mindeparken fortæller ikke blot verdenshistorie på dansk grund, men er også et fremragende eksempel på ”landart”, hvor de tunge granitsten går i ét med den vilde vestjyske natur. Kunstneren bag Mindeparken er billedhugger og maler Paul Cederdorff.
Andre artikler om Thyborøn
Sommerhus Thyborøn
Stranden ved Thyborøn er en dejlig børnevenlig sandstrand, der ligger beskyttet mellem høfderne. Der er kiosk, spisesteder og toiletter tæt ved, så det er muligt at hygge en hel dag i samvær med familien på stranden. Leg i vandkanten, byg sandslotte, sæt drager op, slap af med en bog og nyd freden og roen til lyden af havet. Ved Kystcentret står det Blå Flag, der er garant for fine badeforhold.Privat udlejning af feriebolig i Thyborøn
Glæd dig til et skønt ophold sammen med familie eller venner i en privat feriebolig i Thyborøn. Du kan nemt finde den helt rigtige feriebolig her på siden.